?

Hva kan jeg gjøre for å bli mindre nervøs under framføringer?

Kvinne 23 . 15 September 2020
Spørsmål

Hei! Jeg sliter med å kontrollere nervøsiteten under framføringer. Problemet startet for et år siden. Da var jeg veldig urolig/nervøs/skjelven pga høyt stoffskifte, og dette ble mye verre under framføringer. Under framføringer ble jeg kvalm, fikk hjerneteppe, skalv i hendene og stemmen. Jeg skjønte ingenting, hadde aldri hatt dette problemet tidligere. Jeg synes det var ganske ubehagelig å stå slik foran klassen, i tillegg fikk jeg flere kommentarer fra medstudenter: "Du skalv veldig i stemmen" , "Du virket veldig nervøs". Synes det var ganske provoserende, svarte ofte at jeg ikke hadde behov for å få det påpekt. Nå har jeg ikke høyt stoffskifte lenger, men sliter fortsatt med den samme nervøsiteten under framføringer. Jeg synes det er ganske leit, hadde aldri problemer med dette før. Tror jeg har blitt veldig selvkritisk etter kommentarene/opplevelsene fra i fjor, jeg klarer ikke helt legge det fra meg. Har dere noen tips for å bli mindre nervøs under framføringer?

Kvinne (23)
Psykologen svarer
Hei

å være nervøs er skikkelig ubehagelig, og det første trinnet til å bli mindre plaget av det er for mange å få en mer vennlig og forståelsesfull holdning til egen nervøsitet. Å være nervøs er kroppens plagsomme forberedelse på antatt fare, og som de sosiale vesnene vi nå engang er, er andres negative reaksjoner på oss en fare de aller fleste av oss er vare for og mange av oss plaget av, selv om det ofte ikke synes så godt for andre.

Omtrent halvparten av studentene som svarte på SHoT-undersøkelsen i 2018 oppga at de var svært eller en del redd for muntlige fremlegg og å ta ordet i faglige sammenhenger, og kun et lite mindretall oppga å ikke være noe redd for dette. Erfaringene vi gjør oss er som kjent med på å forme oss, og det høres ut som du har hatt noen uheldige opplevelser som har gjort deg mer oppmerksom på antatt faretruende muligheter for vonde opplevelser ved fremføringer, noe kroppen din virker å forberede seg på.

Vi har en sterk tendens til å koble sammen kroppens reaksjoner med indre (tanker, følelser, minner, fantasier osv.) og ytre situasjoner vi står i og det krever vanligvis gjentatte relevante erfaringer for å avlære eller redusere koblingene som har skjedd i oss.

I ditt tilfelle vil dette trolig innebære å bli tryggere på at vonde kommentarer ikke kommer eller rammer deg på en måte det kan bli krevende å takle. Kort fortalt kan det å arbeide med dette typisk innebære endring av oppmerksomhet, tankemønstre, følelsesregulering og vaner. 

Hvis du på egenhånd vil forsøke å jobbe med sosial angst, som nervøsitet rundt fremføring kan sies å være knyttet til (uten å påstå at nervøsitet rundt fremføring kvalifiserer til noen diagnose), så anbefaler jeg å lese vedlagt artikkel, og undersøke om din samkipnad har  kurs om dette temaet. 

Vennlig hilsen

Psykologen

 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?